Tepeli pelikan

Pelecanus_crispus_Herberstein_tepeli-pelikanTepeli pelikan (Pelecanus crispus), pelikangiller (Pelecanidae) familyasından bir su kuş türü.

Özellikler

Büyük bir pelikandır. Yaklaşık 170 cm boylarında ve 11 kg ağırlığındadır. Kanat açıklıkları 3 m kadardır. Kıvırcık ense tüyleri, gri bacaklar ve grimsi-beyaz tüyleri (saf beyaz tüylerden ziyade) ile Ak pelikandan ayrılır. Üreme sezonunda alt çenenin daha alt kısmı kırmızı renklidir. Erişkin olmayanlar gridir ve olgunlaşmamış ak pelikanların pembe yüzleri gibi yüzleri yoktur ve daha koyu uçuş tüyleri vardır. Boyunları balıkçıllara benzer. Büyük gaga keseleri vardır. Yuva, kaba bir bitki yığınıdır.

Yayılış

Kısa mesafelere göç ederler. Zarif uçan bir kuş olup sürüyle eşzamanlı hareket ederler. Güneydoğu Avrupa, Asya-Çin boyunca, bataklıklar ve sığ göllerde çoğalırlar.

Manya Gölü nesli tehlikede olan tepeli pelikan ve küçük karabatağın ülkemizdeki önemli üreme alanlarındandır. Doğal olarak yerde kuluçkaya yatan tepeli pelikanlar, ilk kez 1968 yılında Milli Parkın batı kesiminde söğüt ağaçları üzerinde insan eli ile hazırlanan platformlar üzerindeki yuvalara gelerek yerleşmişlerdir. Milli Park görevlileri tarafından onarılan ve bakımı yapılan bu platformlarda her yıl 35-40 çift tepeli pelikan kuluçkaya yatmaktadır

Reklamlar

Tepeli pelikan” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s